De achtergrond van reflexzone

Achtergrond van een reflexzonemassage

Een Reflexzonemassage heeft zijn uitwerking op lichamelijke systemen waar we niet duidelijk onze vinger op kunnen leggen. Je herkent vast het verschijnsel van een zonnestraal die door reflectie van een auto in onze ogen schijnt. De straal maakt via een tussenstop van de auto een verbinding tussen de zon en ons oog. Voor ons blote oog is het vaak moeilijk om de zonnestraal duidelijk te zien. Toch, als de zonnestraal wordt gebundeld door de weerkaatsing van de auto weten we maar al te goed dat er stralen zijn en zetten we gauw een zonnebril op om het prikken in onze ogen te minimaliseren.

In ons lichaam zijn er systemen die net zo werken. Er worden verbindingen gelegd tussen lichaamsdelen die wij met het blote oog niet kunnen zien. Toch zijn ze er wel. We noemen deze systemen meridianen en/of energiebanen. Deze banen lopen vanaf ons hoofd naar beneden, waardoor er een verbindingsnetwerk gevormd wordt. Onderweg hebben zij vele tussenstops bij onze organen, bijv. darmen, lever, longen, hart, etc., waarna ze hun weg vervolgen en eindigen in de uiterste delen van onze ledenmaten. Zo heeft elk orgaan een eindpunt op de handen en voeten. We noemen dit reflexzones.

Een reflexzonemassage werkt holistisch

Reflexzonetherapie bekijkt de mens als één geheel, waarin zowel lichaam en geest in balans met elkaar samen leven. Wanneer we uit balans zijn kunnen er klachten ontstaan die ons hele welzijn kunnen beïnvloeden. Hebben wij bijvoorbeeld last van een fysieke klacht dan voelen we ons vaak geestelijk ook niet optimaal. Een reflexzonebehandeling heeft invloed op de gehele mens, zowel de te behandelen klacht, als de omliggende weefsels, organen en geest. Reflexzonetherapie heeft als doel de gehele mens weer in balans te brengen.

Reflexzonemassage als therapie bij klachten

Deze therapie werkt op de reflexzones waardoor de mogelijkheid bestaat inwendige organen en systemen gunstig te beïnvloeden. Reflexzonemassage is daarom geschikt als preventieve zorg ter voorkoming van klachten. Ook klachten kunnen worden behandelt in een therapeutische reflexzonebehandeling.

Reflexzonetherapie werkt altijd hetzelfde maar heeft verschillende uitingsvormen: Voet-reflexzone (voetmassage), Hand-reflexzone (handmassage) en Rug-reflexzone (rugmassage). Bij al deze behandelingen ontvangt je een massage waarbij de reflexzonetechnieken worden toegepast. Afhankelijk van je lichamelijke conditie en je zorgvraag (klacht) wordt gekozen voor één of verschillende behandelvormen zoals hierboven beschreven staan.

Word deze behandeling vergoed?

Deze reflexzonebehandelingen kunnen worden vergoed door je zorgverzekeraar, mits je een aanvullende verzekering hebt voor alternatieve geneeswijze. Klik hier voor meer informatie over vergoedingen